Opća anestezija povećava rizik od krvarenja nakon carskog reza


Opća anestezija povećava rizik od krvarenja nakon carskog reza

Analiza podataka 67.328 žena pokazala je da žene koje su podvrgnute carskom rezu u općoj anesteziji imaju 8,15 puta veći rizik od poslijeporođajnog krvarenja nego žene koje su rodile carskim rezom uz epiduralnu/spinalnu anesteziju.

Ovi rezultati podupiru ranije predložene mjere anestezije i pružaju dodatni dokaz za primjenu epiduralne/spinalne anestezije u visokorizičnih bolesnica koji rađaju carskim rezom.

Jednako tako pokazalo se da su žene koje su bile u općoj anesteziji izložene većem riziku od komplikacija kao što su hipertenzija inducirana trudnoćom, abrupcija placente, placenta accreta i dr.

Osim toga pokazalo se da su žene koje su primale opću anesteziju češće rađale prije termina te da su njihova djeca češće imala nisku porođajnu težinu.

Prema mišljenju znanstvenika za veći rizik od poslijeporođajnog krvarenja mogao bi biti odgovoran supresivni učinak opće anestezije na kontrakciju maternice te na hemostazu.

Stoga znanstvenici ističu da ozbiljno treba razmotriti treba li se primjeniti opća anestezija kod carskog reza u bolesnica sklonih krvarenju.

"

Placenta accreta

Placenta accreta je posteljica koja je abnormalno srasla sa stijenkom maternice, što izaziva zakašnjeli porod posteljice.

"

Izvor:
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.