Opsežna upala mozga uočena kod pacijenata s fibromialgijom


Opsežna upala mozga uočena kod pacijenata s fibromialgijom

Nedavno provedeno istraživanje američkih i švedskih znanstvenika pokazalo je da je u pacijenata s fibromialgijom prisutna opsežna upala mozga. Smatra se da je ovo otkriće od iznimne važnosti za pronalaženje odgovarajuće terapije za liječenje fibromialgije koja još u potpunosti nije razumljiva znanstvenicima.

Fibromialgija se često javlja kao kronična bol u mnogim dijelovima tijela, uzrokuje poremećaj spavanja, dugotrajan umor i kognitivne probleme koji zahvaćaju razmišljanje i pamćenje. Procjenjuje se da u SAD-u oko 4 milijuna ljudi pati od fibromialgije.

Inače, jedno ranije istraživanje je ukazivalo da upala živčanog sustava može imati ulogu u fibromialgiji. Čak su pronađene visoke koncentracije upalnih proteina u  cerebrospinalnoj tekućini.

U ovom istraživanju uočena je glijalna aktivacija prisutna na znatno višoj razini u više područja mozga u pacijenata s fibromialgijom nego kod kontrolne skupine. Aktivacija gliija stanica uzrokuje oslobađanje kemijskih spojeva upale, što uzrokuje veću osjetljivost na bol te potiče umor.

Izvor:
EurekAlert

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.