Oralni seks povezan s većom učestalosti nekih karcinoma glave i vrata


Oralni seks povezan s većom učestalosti nekih karcinoma glave i vrata

Prema mišljenju američkih liječnika porast učestalosti određenih karcinoma glave i vrata među osobama srednje životne dobi pa čak i kod mlađih osoba, u vezi je s porastom popularnosti oralnog seksa tijekom posljednjih nekoliko desetljeća.

Glavni "krivac" za taj porast je humani papilomavirus (HPV) koji može potaknuti razvoj karcinoma, a HPV se može prenositi kroz ovu vrstu seksualne aktivnosti.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u 2002., oko 90 posto muškaraca i 88 posto žena u dobi od 25 do 44 godine imalo je oralni seks s partnerom suprotnog spola.

Inače ukupna pojavnost karcinoma glave i vrata je u opadanju, uglavnom zato što sve manje ljudi puši, a zna se da su pušenje i konzumiranje alkohola glavni čimbenici rizika za karcinome glave i vrata.

No učestalost karcinoma tonzila (krajnika) i karcinoma baze jezika je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća u porastu, a većina oboljelih bila je pozitivna na HPV. Naime 60 do 70 posto svih karcinoma tonzila u SAD-u bila je povezana s HPV-om.

Iako je veza između HPV-a i ove vrste karcinoma neosporna, povezanost sa oralnim seksom je jaka, no ipak malo više spekulativna, ističu liječnici.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.