Osobe s anoreksijom izložene riziku od ozbiljnog oštećenja oka


Osobe s anoreksijom izložene riziku od ozbiljnog oštećenja oka

Nova studija provedena u Grčkoj pokazala je da osobe koje pate od poremećaja jedenja, anoreksije nervoze, mogu biti izložene potencijalno ozbiljnom oštećenju oka.

Naime pokazalo se da se oštećenje oka kod osoba s anoreksijom javlja na makuli koja se naziva i "žuta mrlja", a nalazi se u malom području mrežnice u blizini pozadine oka. Ova mrlja velika samo nekoliko kvadratnih milimetara omogućava nam središnji vid, a time i najvažnije vidne sposobnosti: čitanje, raspoznavanje sitnih pojedinosti, razlikovanje boja i obradu svjetlosti.

Kod degeneracije makule smetnja se nalazi na mjestu najoštrijeg vida. Kao posljedica toga središnja oštrina vida oka se potpuno ili djelomično gubi: vid u sredini vidnog polja je zamagljen, iskrivljen ili samo tamna mrlja.

Studija je pokazala da u odnosu na zdrave žene, žene koje pate od anoreksije imaju tanju makulu i okolne živce koji ju hrane. Isto tako pokazalo se da njihove oči otpuštaju znatno manje količine neurotransmitera dopamina, koji igra važnu ulogu u sposobnosti mozga da procesuira vizualne slike.

Prema mišljenju znanstvenika potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo je li ta promjena na očima početna faza progresivne sljepoće te može li doći do oporavka oka ukoliko se osoba s anoreksijom izliječi.

Izvor:
British Journal of Ophthalmology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.