Otkriven pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila?


Otkriven pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je jučer da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN) te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika.

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaražavanja.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) od početka ove sezone prijenosa 2016. na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice Zapadnog Nila.

Virus Zapadnog Nila spada u skupinu virusa znanu kao Flaviviridiae, a prenosi se na ljude ugrizom zaraženog komarca. Kod infekcije virusom Zapadnog Nila simptoma često nema, no mogu se javiti i teški simptomi poput encefalitisa (upala mozga) ili meningitisa (upala ovojnica mozga (meninga) i kralježnične moždine).

Bolest koju virus Zapadnog Nila uzrokuje poznata je kao encefalitis Zapadnog Nila (West Nile Encephalitis (WNE)).

Izvor:
HZJZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.