Otkriven uzrok dojenačkih kolika?


Otkriven uzrok dojenačkih kolika?

Izgleda da su znanstvenici napokon uspjeli razjasniti što uzrokuje dojenačke kolike (grčeve), koje predstavljaju čest problem u dojenčadi. Naime rezultati male studije ukazuju da se u dojenčadi s kolikama razvijaju određene bakterije crijeva kasnije nego u dojenčadi bez kolika.

Dojenačke kolike (grčevi) napadi su plača i razdražljivosti u dojenčeta, obično u isto doba dana ili noći te traju satima bez očitog razloga. Javljaju se u oko 25 posto dojenčadi, između 2. tjedna i 4. mjeseca života. Smatra se da neko dojenče ima kolike ukoliko u prosjeku plače više od tri sata dnevno. Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhanosti i proširenja abdomena.

U studiji je sudjelovalo 12 dojenčadi s kolikama i 12 dojenčadi bez kolika. Uzorci stolice su testirani na više od 1.000 poznatih crijevnih bakterija.

Znanstvenici su otkrili razlike kod dviju vrsta bakterija, proteobakterija i probiotika, koji uključuju bifidobakterije i laktobacile.

Već u prva dva tjedna života zamjećene su specifične značajne razlike između dviju vrsta bakterija. U dojenčadi s kolikama broj proteobakterija je gotovo udvostručen, posebice vrsta koje su poznate po proizvodnji plina. Dok se u dojenčadi bez kolika povećao broj bifidobakterija i laktobacila, posebice vrsta koje imaju protuupalni učinak.

Također, u dojenčadi s kolikama uočeno je da imaju manje bakterija koje proizvode butirat, za kojeg se zna da smanjuje bol u odraslih.

Ostaje jedino nejasno zašto dojenčad mjesecima noću plače. No pretpostavlja se da su bez prave ravnoteže crijevne flore dojenčad više izloženija boli i upali.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.