Otvoren novi Centar za transplantaciju u KB Merkur


Otvoren novi Centar za transplantaciju u KB Merkur

"Otvorenjem novouređenog Centra s pripadajućom infrastrukturom, koja omogućava izvođenje najsloženijih transplantacijskih zahvata, KB Merkur danas i službeno postaje transplantacijski centar licenciran u skladu s EU standardima", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga na današnjem otvorenju Centra za transplantaciju u Kliničkoj bolnici Merkur te dodao kako je transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava i pripada joj vodeće mjesto u svijetu. Prvi smo u svijetu po broju presađenih jetara i bubrega, a drugi po broju presađenih srca.

"Želio bih čestitati svim djelatnicima, rukovodećem kadru bolnice, a posebno požrtvovnim članovima transplantacijskih timova koji danonoćno skrbe o pacijentima te im poželjeti još puno uspjeha ubuduće", zaključio je ministar.

U uređenje i opremanje Centra za transplantaciju Ministarstvo zdravlja je uložilo 74 milijuna kuna. Centar se prostire na 3.760 četvornih metara, a sastoji se od odjela s 27 kreveta, pet izolacijskih soba, jedinice za intenzivno liječenje, poliklinike i transplantacijskih ambulanti.

"Klinička bolnica Merkur obavlja transplantacije od 1998. godine, kada smo prvi put transplantirali jetra koja smo dobili od OB Pula. Danas se preko 90 posto transplantacija jetara u Hrvatskoj obavi u našoj bolnici. Jedini imamo razvijen program istovremene transplantacije više organa, gušterače i bubrega, odnosno jetra i bubrega, a po broju transplantacija bubrega smo na drugom mjestu iza KBC Zagreb", izjavio je sanacijski upravitelj bolnice prim. Dinko Škegro te dodao kako je to rezultat stručnosti i iznimno velikog entuzijazma i zalaganja svih djelatnika uključenih u transplantacijski program.

"Transplantacijski program smo razvijali zahvaljujući entuzijazmu", rekao je dr. Branislav Kocman i dodao: "Koliko smo imali donora, toliko smo transplantirali i pomalo smo rasli. Taj početni entuzijazam imamo i danas".

Klinička bolnica Merkur postiže rezultate na kojima bi joj pozavidjele i najuspješnije svjetske klinike. Petogodišnje preživljavanje transplantiranih bolesnika iznosi 80 posto, a kod transplantacije bubrega čak 90 posto.

Predsjednica udruge Transplant Mirela Panđić rekla je kako su članovi udruge, transplantirani bolesnici koji su dobili život na dar, živi svjedoci uspješnosti transplantacijskog tima te kako su proteklih godina svjedočili ne samo naporima nego i frustracijama zbog neadekvatnih uvjeta rada.

Dok u Europi prosječno 12 posto pacijenata umire zbog nedostatka organa za presađivanje, hrvatski pacijenti imaju privilegiju da na presađivanje jetre čekaju prosječno samo 16 dana, bubrega manje od godinu dana te srca 70 dana.

Prema podacima Eurotransplanta lani je u Republici Hrvatskoj ukupno presađen 361 organ, od toga 197 bubrega, 15 jetara, 34 srca i pet gušterača.  Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa od 144 preminula darivatelja, "novi život na dar" dobile su 354 osobe. Od 2010. godine do danas, ukupna lista čekanja je smanjena za 37 posto.

Zahvaljujući jedinstvenom organizacijskom modelu, vrhunskim stručnim timovima te  visokoj stopi realiziranih darivatelja koja iznosi 33,5 na milijun stanovnika, hrvatskoj transplantacijskoj medicini danas pripada vodeće mjesto u svijetu. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.