Otvoren Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb


Otvoren Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb

U Klinici za tumore danas je svečano otvoren Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Riječ je o preseljenju dječje onkologije iz Klaićeve, što je akutni problem već godinama. Na starom odjelu djeca su bila smještena u premalim sobama, a roditelji nisu mogli boraviti uz njih kada im je bilo najteže.

"Ministarstvo zdravlja je u svoje prioritete za 2015. godinu uvrstilo rješavanje problema Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb", izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga te dodao kako je radostan što su ova Vlada i Ministarstvo zdravlja u rekordnom roku pronašli i adaptirali značajno veći prostor, koji je sada prilagođen potrebama malih pacijenata i njihovih roditelja. "Želio bih zahvaliti cijelom timu na golemom trudu kojeg su uložili u liječenje naše djece u proteklim godinama. Vjerujem da će vam na novom odjelu biti lakše i ljepše raditi", zaključio je ministar Varga.

"Naš je interes da rješavamo probleme, a ovo je primjer kako se može ukloniti barijera koja je postojala godinama. Prostora ne nedostaje i on se mogao naći i ranije, ovdje ili negdje drugdje, ali, nažalost, nije. Ponosan sam što smo napokon ovaj problem riješili, a osobito što je od ideje do realizacije prošlo samo dva mjeseca", izjavio je premijer Zoran Milanović i nastavio: "Sigurno je da će osoblje raditi jednako kao i do sada, jer na njihov rad ne utječu zidovi, oprema i namještaj, ali ugodan prostor važan je za roditelje i djecu koji prolaze kroz jedan težak put".

"Dobra djela nas čine boljim ljudima", izjavio je sanacijski upravitelj KBC-a Sestre milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak te istaknuo važnost i drugih programa koji se trenutno provode u zdravstvu s ciljem da se pacijenti brže i kvalitetnije zbrinu, poput Programa plus za smanjenje listi čekanja i Programa 72 sata koji nalaže da liječenje onkoloških bolesnika započne unutar 72 sata od dijagnosticiranja bolesti.

Novi prostor Zavoda za hematologiju i onkologiju prostire se na gotovo 1.200 četvornih metara i ima tridesetak bolesničkih postelja. Nalazi se na trećem katu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, a u njegovo uređenje i opremanje uloženo je oko tri milijuna kuna proračunskih sredstava. Osim uređenja prostora nabavljen je i novi namještaj te suvremena medicinska oprema i uređaji.

Ministarstvo zdravlja RH osiguralo je zapošljavanje 19 novih liječnika i medicinskih sestara, zdravstvenih radnika odgovarajućih stručnosti, koji će djeci pružiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu i skrb.

Kroz Kliniku za dječje bolesti godišnje prođe oko 230 tisuća malih pacijenata, a na staroj lokaciji u Klaićevoj ulici godinama nije imala primjeren prostor za liječenje i boravak djece oboljele od najtežih bolesti.

Valja napomenuti da je i ovo privremena lokacija i da Ministarstvo zdravlja ubrzano radi na pronalaženju nove lokacije i pripremi projekta izgradnje nove zgrade Klinike za dječje bolesti.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.