Otvorena Banka kardiovaskularnog tkiva pri KBC-u Zagreb


Otvorena Banka kardiovaskularnog tkiva pri KBC-u Zagreb

Danas je u KBC Zagreb na Rebru svečano otvorena Banka kardiovaskularnog tkiva, radi se o prvoj takvoj banci ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji. U banci će se moći dugotrajno pohraniti srčani zalisci i krvne žile za potrebe presađivanja čime će se značajno unaprijediti liječenje bolesti srca i krvnih žila kod kojih su se do sada uglavnom bolesnicima morali ugrađivati umjetni zalisci i žile.

"Početkom rada ove banke započinje svojevrsno novo razdoblje u liječenju kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Vjerujemo, također, da će njena uspostava pridonijeti daljnjem razvitku vrhunske medicine i povećanju broja i kvalitete terapijskih metoda u KBC Zagreb na dobrobit naših bolesnika", istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner.

Banka je fizički smještena u proširenom prostoru banke matičnih stanica koja već godinama djeluje u KBC-u Zagreb, kako bi se iskoristili isti resursi: vrhunski educirani stručnjaci za rukovanje sa stanicama te dijelom ista oprema. Pohranjivanje tkiva jedan je od strateških pravaca u budućnosti medicine i znanosti, a ujedno i prvi korak ka tkivnom inženjerstvu, odnosno uzgoju kardiovaskularnih tkiva za koja se očekuje da će biti budućnost u liječenju. Banka će biti povezana sa mrežom transplantacijskih centara u Hrvatskoj.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.