Pembrolizumab produljuje preživljenje žena s agresivnim rakom dojke


Pembrolizumab produljuje preživljenje žena s agresivnim rakom dojke

Dodavanje lijeka pembrolizumaba standardnoj kemoterapiji može produžiti živote nekih žena s agresivnim oblikom raka dojke, otkriva nova studija. Inače, u studiju su bile uključene žene s uznapredovalim trostruko negativnim rakom dojke, oblikom bolesti koji se teško liječi.

Pridodavanje pembrolizumaba poboljšalo je ukupno preživljenje žena čiji su tumori imali visoke razine proteina zvanog PD-L1 za sedam mjeseci.

Trostruko negativni karcinomi dojke čine oko 10% do 15% svih karcinoma dojke. Nazivaju se tako jer rast raka ne potiču estrogen, progesteron ili protein zvan HER-2. Nažalost, to znači da žene s ovom bolešću imaju manje mogućnosti liječenja, jer uobičajeno korištene hormonske terapije i ciljani HER-2 lijekovi ne djeluju na njih.

Pembrolizumab se daje u obliku infuzije, pripada novijoj klasi lijekova protiv raka koji se nazivaju inhibitori imunoloških kontrolnih točaka, a koji djeluju tako da otpuštaju određenu "kočnicu" imunološkog sustava, što mu omogućuje napad na stanice raka.

Valja istaknuti, da je lijek produžio preživljenje žena čije su stanice raka imale velike količine PD-L1 na svojim površinama. PD-L1 je jedan od proteina "kontrolne točke" koji sprječava imunološki sustav da ubije stanice.

Prema mišljenju stručnjaka, za pacijente s visokim razinama PD-L1, kombinacija kemoterapije i pembrolizumaba treba biti standardna skrb.

Pembrolizumab je humanizirano monoklonsko protutijelo koje se veže na receptor programirane stanične smrti-1 (engl. programmed cell death-1, PD-1) (izotip IgG4/kapa s promjenom u slijedu sekvence za stabilizaciju u Fc regiji) i koje se proizvodi u stanicama jajnika kineskog hrčkatehnologijom rekombinantne DNK.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.