Petica za "Telefončić"


Petica za "Telefončić"

Zašto dijete staro tri mjeseca koje uspješno doji stalno stavlja prstiće u usta, kako odviknuti trogodišnjaka od pelene, kako postupiti s četverogodišnjim dječakom koji je ljubomoran na novorođenu sestricu -  samo su neka od pitanja na koja su u proteklih 90 dana telefonom i elektronskom poštom odgovarale savjetovateljice "Telefončića", prvog Savjetovališta za rani razvoj djece koje je pokrenuto 16. svibnja u sklopu UNICEF-ove akcije "Prve tri su najvažnije!“.

U protekla tri mjeseca "Telefončić" je zazvonio 912 puta, a najviše poziva imalo je veze s dojenjem i njegom djeteta. Pozivi su stizali iz svih županija, a najviše iz središnje Hrvatske. Dok je većina pozivatelja ženskog roda, raste i broj muških pozivatelja. Roditelji i drugi koji su zatražili savjet ili infomaciju na Telefončiću i dalje preferiraju telefonski razgovor u odnosu na upite elektronskom poštom.

Dosadašnji rad "Telefončića" vrednovali su sami pozivatelji, a većina njih je odgovor na svoje pitanje ocijenila najvišom ocjenom. Savjetodavni tim "Telefončića" čine medicinske i patronažne sestre, psihologinje, socijalne pedagoginje, logopedinje i primalje. Nerijetko se događa da cijeli tim stručnjakinja sudjeluje u davanju savjeta ili sastavljanju odgovora kako bi pružili cjelovitu informaciju uzimajući u obzir potrebe svakog pojedinog djeteta i roditelja.

"Telefončić" je pokrenut kako bi pružao pravovremenu stručnu pomoć i informacije, no prije svega je tu da roditeljima i ostalim članovima obitelji pruži podršku u njezi i odgoju djece. Veseli nas visoka ocjena, a vjerujemo kako će s početkom jaslica, vrtića i škole broj poziva još rasti – rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović.

Najduži razgovor na "Telefončiću" trajao je 45 minuta, dok je prosječno trajanje razgovora deset minuta. Kako se savjetodavateljice redovno educiraju o svim temama iz suvremenog roditeljstva, spremne su savjetovati roditelje i o predstojećem polasku u školu i vrtić. Naime, uoči početka nove školske godine te nove generacije mališana koji po prvi puta kreću u jaslice, roditelji se suočavaju s bezbroj pitanja, primjerice kako olakšati djetetu i roditeljima prvo odvajanje kad dijete krene u vrtić i je li dijete spremno za školske obveze. Odgovore na sva pitanja mogu dobiti na jednom mjestu, a izazovi vezani uz adaptaciju djeteta u vrtić kao i prvi dani mališana u školskoj klupi lakše će se prevladati uz odgovarajuću podršku i stručan savjet.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.