Pfizerov antidepresiv reboksetin neučinkovit, a možda i štetan


Pfizerov antidepresiv reboksetin neučinkovit, a možda i štetan

U pregledu objavljenom u British Medical Journalu, znanstvenici iz njemačkog Instituta za kvalitetu i učinkovitost u zdravstvu (IQWiG) utvrdili su da do sada gotovo tri četvrtine podataka o pacijentima koji su sudjelovali u ispitivanjima reboksetina nije bilo objavljeno.

Njemački istraživači analizirali su rezultate 13 istraživanja, uključujući i osam neobjavljenih istraživanja, te su zaključili da je reboksetin neučinkovit u liječenju depresije i da može imati štetne nuspojave.

Reboksetin je selektivni inhibitor ponovne pohrane norepinefrina, a koristi se za liječenje velikog depresivnog poremećaja u mnogim europskim zemljama od 1997. Inače sumnje u njegovu učinkovitost pojavile su se u proteklih devet godina.

"To nije glavni lijek za liječenje depresije, ali svaki pacijent koji se liječi neučinkovitim lijekom je jedan previše", izjavila je voditeljica istraživanja Beate Wieseler iz njemačkog Instituta za kvalitetu i učinkovitost u zdravstvu (IQWiG). "Depresija je teška bolest za koju postoje djelotvorni lijekovi, te ako pacijent za nju dobiva neučinkoviti lijek, to je neprihvatljivo."

Glasnogovornik Pfizera izjavio je da je reboksetin učinkovita opcija za liječenje akutne depresije te dodao da će Pfizer dati dodatne komentare nakon analize objavljenog pregleda.

Reboksetin je u Hrvatskoj registriran pod tvorničkim imenom Edronax.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.