Pomoću novog testa može se predvidjeti rizik od glaukoma


Pomoću novog testa može se predvidjeti rizik od glaukoma

Australsko istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 2.500 ispitanika u dobi od 49 i više godina, pokazalo je da se mjerenjem debljine krvnih žila mrežnice može predvidjeti koje su osobe izložene većem riziku od razvoja glaukoma, i to puno prije slabljenja vida.

Naime pokazalo se da su ispitanici sa najužim krvnim žilama mrežnice na početku studije, imali četiri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od glaukoma deset godina kasnije. Ispitanici u kojih se nakon deset godina razvio glaukom bili su starije dobi, imali su povišeni krvni tlak te su većinom bili žene.

Inače, glaukom je vodeći uzrok sljepila. Obzirom da kod glaukoma vid postupno slabi, većina ljudi nije svjesna da ima glaukom, sve dok dobar dio vida nije izgubljen.

Njegovo rano otkrivanje ključno je za njegovo uspješno liječenje, stoga je izuzetno važno ići na redovite preglede očiju. Također, treba istaknuti, da redoviti pregledi očiju mogu pomoći i u otkrivanju drugih bolesti očiju koje su povezane sa starenjem, poput senilne makularne degeneracije i sive mrene (katarakte).

Izvor:
Ophthalmology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.