Pomoću PET/CT-a može se utvrditi odgovor oboljelih od melanoma na ICI terapiju


Pomoću PET/CT-a može se utvrditi odgovor oboljelih od melanoma na ICI terapiju

Uznapredovali melanom, vrsta raka kože koja se proširila na druga područja tijela ima slabiju prognozu liječenja, no terapija inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka (ICI) može biti djelotvorna u liječenju nekih pacijenata.

Rezultati nove studije pokazali su da se pomoću PET/CT-a (pozitronska emisijska tomografija/kompjutorizirana tomografija) u ranoj fazi liječenja može utvrditi je li ICI terapija uspješna u liječenju određenog pacijenta. Obzirom da ICI terapija ima potencijalno ozbiljne nuspojave, rano određivanje njene neučinkovitosti moglo bi spriječiti nepotrebnu izloženost riziku i omogućiti drugačiju terapiju.

Inhibitori imunoloških kontrolnih točaka (ICI) blokiraju određene proteine koje proizvode stanice imunološkog sustava, kao što su T-stanice i neke stanice raka koje pomoću njih blokiraju T-stanice da ih ne unište. Kada su spomenuti proteini blokirani inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka, imunološki sustav može ponovno normalno funkcionirati te T-stanice mogu biti uspješnije u uništavanju stanica raka.

Smatra se da se procjena odgovora pomoću PET/CT-a također može koristiti i kod drugih novih imunoterapija u razvoju koje se koriste za liječenje melanoma i drugih tumora.

Izvor:
The Journal of Nuclear Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.