Popularni lijek za hipertenziju povezan s rizikom od raka kože


Popularni lijek za hipertenziju povezan s rizikom od raka kože

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Danskoj, izgleda da je primjena popularnog lijeka za liječenje hipertenzije, hidroklorotiazida, povezana s većim rizikom od bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kože

Sveukupno gledajući, osobe koje su uzimale hidroklorotiazid svakodnevno najmanje šest godina, imale su 29 posto veću vjerojatnost da će se u njih razviti karcinom bazalnih stanica i gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od planocelularnog karcinoma kože nego osobe koje nisu nikada uzimale ovaj lijek.

Inače, od ranije je poznato da primjena hidroklorotiazida čini kožu osjetljivijom na UV zračenje.

Valja istaknuti da ovo istraživanje nije bilo dizajnirano za dokazivanje da li ili kako hidroklorotiazid može uzrokovati rak kože.

Svakako treba imati na umu, da svatko može smanjiti svoj rizik od raka kože izbjegavanjem prekomjernog izlaganja UV-zračenju.

Ukoliko imate povećani rizik od raka kože, zbog velike izloženosti sunčevoj svjetlosti, ili već imate rak kože ili ste na drugi način predisponirani za rak kože, razmislite o savjetovanju sa svojim liječnikom o potencijalnoj zamjeni terapije.

Izvor: 
Journal of the American Academy of Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.