Predstavljeni rezultati prvog istraživanja o kvaliteti života osoba oboljelih od psorijaze u Hrvatskoj


Predstavljeni rezultati prvog istraživanja o kvaliteti života osoba oboljelih od psorijaze u Hrvatskoj

U povodu obilježavanja Svjetskog dana psorijaze i početka kampanje “Fokus na mene, ne na moju kožu”, Društvo psorijatičara Hrvatske danas je predstavilo rezultate prvog istraživanja vezanog za kvalitetu života psorijatičnih bolesnika provedenog u Hrvatskoj.

Tim istraživanjem po prvi su se put dobili važni podaci o kvaliteti života psorijatičnih bolesnika te svim problemima s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Istraživanjem provedenim tijekom rujna i listopada obuhvaćeno je ukupno 274 bolesnika iz 12 ustanova, a podaci se odnose na zdravstveni, ali i socijalni te ekonomski aspekt života oboljelih osoba.

Rezultati prvog istraživanja "Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika" provedenog u Hrvatskoj pokazali su da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije 2/3 bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo.

Od ukupnog broja ispitanika sudjelovalo je 58 posto muškaraca i 42 posto žena, a rezultati odgovora na pitanja povezanih s izraženošću simptoma bolesnika pokazali su kako 75 posto ispitanika ima jako i srednje jako izražene promjene na koži. Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života pacijenata s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60 posto oboljelih treba emocionalnu podršku.

Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26 posto bolesnika.

Darko Bošnjak, predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske istaknuo je: "Iz dobivenih podataka može se zaključiti kako ova bolest ima velik utjecaj na ukupnu kvalitetu života oboljelih i potrebno je podići ukupnu razinu društvene svijesti kako bi se svim bolesnicima omogućilo što lakše rješavanje  svih problema s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Ako ovom kampanjom barem malo podignemo svijest o ovoj bolesti u društvu, mislim da smo već napravili mnogo."

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa. Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože.

Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze i gađenje zbog nagrđujućih promjena na koži što dodatno stigmatizira oboljele.

"

CVJETNI TRG, SUBOTA, 27.10.

S ciljem boljeg informiranja javnosti o psorijazi, osiguranja boljeg pristupa liječenju oboljelima te omogućavanja  da oni otvoreno govore o svojim potrebama i problemima, u subotu, 27. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, od 10 do 13 sati Društvo psorijatičara Hrvatske organizira info štand za sve građane.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.