Pregledi usne šupljine povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata


Pregledi usne šupljine povodom Svjetskog tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Od 2. do 9. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. I ove godine, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključit će se u obilježavanje te će se u ponedjeljak 3. travnja 2017. na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5, od 9 do 12 sati, obavljati slobodni pregledi za građanstvo. U navedenom vremenu građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti specijalistički pregled usne šupljine.

Aktivnost se provodi pod pokroviteljstvom ministra zdravstva RH, prof. dr. sc. Milana Kujundžića, dr. med. Partneri ove akcije uključuju Kliniku za stomatologiju KBC-a Zagreb, Hrvatski liječnički zbor (HSD, HDOMP) i Zagrebačku ligu za borbu protiv raka.

Cilj akcije je podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. U sklopu "Tjedna", 7.4. od 14 sati, održati će se u HLZ-u simpozij "Uloga stomatologa u ranom otkrivanju oralnog karcinoma".

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i raka vrata maternice.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Izvor:
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.