Prehrana na biljnoj osnovi s malim količinama mesa i mliječnih proizvoda može pomoći u snižavanju krvnog tlaka


Prehrana na biljnoj osnovi s malim količinama mesa i mliječnih proizvoda može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Prakticiranje biljne prehrane može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka čak i ako se konzumiraju male količine mesa i mliječnih proizvoda, pokazalo je novo istraživanje.

Smatra se da svaki napor k tome da se u prehrani poveća udjel biljnih namirnica te ograniče namirnice životinjskog porijekla može doprinijeti normalizaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularne bolesti.

Inače, biljna prehrana uključuje konzumaciju voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, te ograničavanje namirnica životinjskog porijekla poput mesa i mliječnih proizvoda.

Inače, visoki krvni tlak ili hipertenzija, vodeći je čimbenik rizika za srčani udar, moždani udar i druge kardiovaskularne bolesti. Snižavanje povišenog krvnog tlaka ima važne zdravstvene koristi kako za pojedince, tako i za društvo u cijelini.

Izvor:
Journal of Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.