Prekomjerni unos soli može pogoršati simptome multiple skleroze


Prekomjerni unos soli može pogoršati simptome multiple skleroze

Nova studija provedena u Argentini pokazala je da prekomjeran unos soli može pogoršati simptome multple skleroze. Inače, mnogi okolišni čimbenici mogu utjecati na multiplu sklerozu, poput vitamina D, pušenja i Epstein Barr virusa.

Rezultati ove studije ukazuju da preveliki unos soli može biti još jedan okolišni čimbenik koji utječe na oboljele od multiple skleroze.

U istraživanju je sudjelovalo 70 pacijenata s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom(RRMS), koja je najčešći oblik multiple skleroze.

Pokazalo se da su pacijenti koji su unašali između 2 i 4,8 grama soli dnevno, te više od 4,8 grama soli, imali do četiri puta veću vjerojatnost da će imati više epizoda pogoršanja simptoma multiple skleroze nego pacijenti koji su imali manji unos soli.

Također, treba spomenuti da su neka ranija istraživanja pokazala da sol može promijeniti autoimuni odgovor koji je uključen u razvoj multiple skleroze.

Svakako treba istaknuti da ova studija ukazuje na vezu između prekomjernog unosa soli i pogoršanja multiple skleroze, no ne da sol uzrokuje pogoršanje multiple skleroze.

Trenutno, nema dovoljno dokaza za preporuku oboljelima od multiple skleroze da smanje unos soli, ističu stručnjaci.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.