Prekomjerno spavanje povećava rizik od kardiovaskularne bolesti


Prekomjerno spavanje povećava rizik od kardiovaskularne bolesti

Istraživanje koje je pratilo 117.000 odraslih osoba u dobi od 35 do 70 godina pokazalo je da su odrasle osobe koje spavaju dulje od preporučenih količina, izložene većem riziku od kardiovaskularne bolesti i smrti.

Stope kardiovaskularne bolesti (poput moždanog udara ili zatajivanja srca) i smrti iznosile su 7,8 na 1.000 među ispitanicima koji su spavali preporučenih šest do osam sati tijekom noći, 8,4 na 1.000 kod ispitanika koji su spavali od osam do devet sati, 10,4 na 1.000 kod ispitanika koji su spavali devet do deset sati, te 14,8 na 1.000 kod ispitanika koji su spavali više od 10 sati tijekom noći.

Zanimljivo je da je stopa kardiovaskularne bolesti kod ispitanika koji su spavali manje od šest sati tijekom noći iznosila 9,4 na 1.000.

Pretpostavlja se da bi za povećani rizik od kardiovaskularne bolesti i smrti kod ljudi koji spavaju više od preporučene količine mogao biti odgovoran podležeći zdravstveni problem koji je uzrok duljeg spavanja.

Jednako tako, pokazalo se da je drijemanje tijekom dana također povezano s većim rizikom od kardiovaskularne bolesti i smrti u osoba koje tijekom noći spavaju više od šest sati.

Izvor:
European Heart Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.