Prekomjerno spavanje povezano s atrofijom makule


Prekomjerno spavanje povezano s atrofijom makule

Odrasle osobe koje spavaju više od osam sati tijekom noći izložene su sedam puta većem riziku od razvoja geografske atrofije kod uznapredovale suhe degeneracije makule, ukazuje nova studija. Svakako treba naglasiti da navedena povezanost ne znači da prekomjerno spavanje izravno uzrokuje atrofiju makule.

Inače, neke prethodne studije su utvrdile vezu između duljine spavanja i kardiovaskularne bolesti te hipertenzije, a oba stanja su povezana sa senilnom makularnom degeneracijom. Senilna makularna degeneracija je atrofija ili degeneracija makule i vodeći je uzrok slabljenja vida u starijih osoba.

Obzirom da je slabovidnost povezana s depresijom u pacijenata sa senilnom makularnom degeneracijom, smatra se da depresija utječe na duljinu spavanja, koja posljedično pogoršava senilnu makularnu degeneraciju. Jednako tako, osobe sa senilnom makularnom degeneracijom slabije vide kod slabog osvjetljenja, te stoga možda ranije idu spavati, a samim time produljuju svoje spavanje i pogoršavaju senilnu makularnu degeneraciju.

Izvor:
Retina

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.