Prestanak pušenja može ženama produžiti život za deset godina


Prestanak pušenja može ženama produžiti život za deset godina

Britansko istraživanje provedeno na više od milijun žena, pokazalo je da pušenje ženama oduzima najmanje deset godina života, no taj se rizik može značajno smanjiti, ukoliko se sa pušenjem prestane dovoljno rano.

Rizik od smrti kod žena koje puše proporcionalno se povisuje sa brojem popušenih cigareta, no čak i žene koji popuše 1 do 9 cigareta dnevno, imaju dvostruko veći rizik od smrti nego žene koje ne puše.

Također, pokazalo se da su žene koje su prestale s pušenjem prije 40. godine, izbjegle 90 posto povećanog rizika od smrti zbog nastavka pušenja, a žene koje su prestale pušiti prije 30. godine čak 97 posto.

Ovo istraživanje pokazalo je da je pušenje jednako štetno po žene kao i po muškarce te da se što ranijim prestankom s pušenjem rizik od smrti zbog teških kroničnih bolesti značajno smanjuje.

Poznato je da se žene koje puše boje prestati s pušenjem kako se ne bi udebljale, no treba istaknuti da štetni učinici pušenja daleko nadmašuju rizike povezane s debljanjem nakon prestanka pušenja.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.