Pretile osobe izložene većem riziku od razvoja polipa debelog crijeva


Pretile osobe izložene većem riziku od razvoja polipa debelog crijeva

Analiza 23 studije, u koje je bilo uključeno više od 100.000 ljudi, pokazala je da su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te pretile osobe, izložene većem riziku od razvoja polipa debelog crijeva nego mršavije osobe.

Tako se pokazalo da je u 22 posto osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih osoba došlo do razvoja polipa, naspram 19 posto kod osoba s normalnom tjelesnom težinom.

Što je indeks tjelesne mase (ITM) bio veći, to je i rizik za razvoj polipa bio veći.

Rezultati ukazuju da pretilost može imati učinak na razvoj raka debelog crijeva puno ranije nego što se pretpostavljalo.

Pod polipom debelog crijeva podrazumijeva se bilo koja tkivna tvorba koja izrasta iz stijenke debelog crijeva i širi se u lumen. Većina polipa ne daje nikakve simptome izuzev blagog krvarenja koje je obično skriveno.

Jednako tako, većina polipa debelog crijeva otkriva se slučajno tijekom kolonoskopije koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Kod polipa debelog crijeva najviše zabrinjava njihova maligna transformacija, naime većina karcinoma izrasta iz prethodno benignih adenomatoznih polipa.

Prethodne studije su ukazivale na vezu između pretilosti i raka debelog crijeva, no ovo je prva studija koja ukazuje na veći rizik od adenomatoznih polipa u pretilih osoba.

Pretile osobe sklonije su razvoju adenomatoznih polipa u gornjem dijelu debelog crijeva.

Izvor:
American Journal of Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.