Pretilost i neaktivnost povezani s većim rizikom od divertikuloze


Pretilost i neaktivnost povezani s većim rizikom od divertikuloze

Istraživanje provedeno u Švedskoj na gotovo 40.000 žena pokazalo je da su žene koje ne vježbaju te imaju prekomjernu tjelesnu težinu izložene većem riziku da budu hospitalizirane zbog divertikuloze.

Divertikuloza označava postojanje višestrukih divertikula u debelom crijevu, vjerojatno usljed dugotrajne prehrane oskudne vlaknima. Većina divertikula ne izaziva simptome, no ponekad dolazi do upale ili krvarenja.

Divertikuli predstavljaju vrećasta izbočenja sluznice koja izbijaju iz tubularne strukture probavne cijevi. Pravi divertikuli sadržavaju sve slojeve stijenke dok lažni ili pseudodivertikuli predstavljaju izbočenja sluznice kroz mišićni sloj.

Inače više od polovice ljudi starijih od 60 godina ima neki oblik divertikuloze. Većina divertikula je asimptomatska, a na divertikulozu treba pomišljati u slučaju bezbolnog krvarenja, poglavito u odraslih osoba.

U simptomatskih bolesnika pojavlljuju se bolovi u donjem dijelu abdomena (trbuha), češće lijevo, koji mogu biti trajni ili tipa kolike, a pojačavaju se nakon obroka. Takvi bolesnici mogu biti konstipirani ili imati proljev, zasebno ili naizmjenično, tuže se na nadutost, a olakšanje osjećaju nakon flatuliranja.

Ovo istraživanje pokazalo je da u usporedbi s ženama koje imaju normalni indeks tjelesne mase (ITM), žene s prekomjernom tjelesnom težinom (ITM od 25 do 30) imaju 29 posto veći rizik da će biti hospitalizirane zbog divertikuloze, a pretile žene (ITM veći od 30) 33 posto.

Jednako tako pokazalo se da je tjelesna aktivnost manja od 30 minuta dnevno također povezana s većim rizikom od hospitalizacije zbog divertikuloze.

No treba istaknuti da je usprkos svemu rizik od hospitalizacije zbog divetikuloze kod pretilih žena i dalje vrlo nizak, 2,2 posto.

Izvor:
The American Journal of Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.