Pretilost znatno povećava rizik od razvoja raka dojke


Pretilost znatno povećava rizik od razvoja raka dojke

Britansko istraživanje provedeno na gotovo 6.300 žena u postmenopauzi pokazalo je da je pretilost značajan čimbenik rizika za razvoj najčešćeg oblika raka dojke u žena starije životne dobi, raka koji je osjetljiv na hormone.

Naime previše pohranjenih masnoća u tijelu povisuju razinu spolnih hormona, a zna se da žene u postmenopauzi s povišenim razinama estrogena i testosterona imaju 2 do 3 puta veći rizik od razvoja raka dojke nego žene s niskim razinama.

Inače od ranije je poznato da čimbenici koji utječu na razinu spolnih hormona poput trudnoće, oralnih kontraceptiva i menopauze mogu utjecati na rizik od raka dojke.

No ovo istraživanje ukazuje da je pretilost vodeći čimbenik rizika za rak dojke koji je osjetljiv na hormone, značajniji i od pušenja i konzumiranja alkohola.

Rezultati istraživanja pokazali su da su žene koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu ili su bile pretile (indeks tjelesne mase (ITM) 25 ili više) imale visoke razine hormona estrogena i progesterona, kao i žene koje su pile više od 2 i pol alkoholnih pića dnevno ili su pušile više od 15 cigareta dnevno.

Naravno da na rizik od raka dojke utječu obiteljska povijest i starija životna dob, no postoje čimbenici rizika na koje žene mogu utjecati. Stoga su održavanje zdrave tjelesne težine te smanjenje konzumiranja alkohola ključni za smanjenje rizika od raka dojke, ističu znanstvenici.

Izvor:
British Journal of Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.