Pretjerana konzumacija alkohola štetna za pluća


Pretjerana konzumacija alkohola štetna za pluća

Američko istraživanje koje su proveli znanstvenici s Loyola University Chicago na više od 12.000 odraslih osoba pokazalo je da pretjerano konzumiranje alkohola može imati štetne posljedice po zdravlje dišnih puteva, i to posebice u oboljelih od astme.

Naime, pokazalo se da ljubitelji alkohola imaju nižu razinu dušičnog oksida koji je inače važan za zaštitu pluća od određenih vrsta bakterija. Jednako tako, što je neka osoba više konzumirala alkohol, to je njena razina dušičnog oksida bila niža.

Inače, kod astmatičara se mjerenjem razine dušičnog oksida u dahu može procijenti koliko je uspješno njihovo liječenje astme. No, ukoliko osoba oboljela od astme konzumira alkohol u većim količinama, procjena uspješnosti liječenja na temelju mjerenja razine dušičnog oksida u dahu neće biti moguća. Smatra se da liječnici svakako trebaju imati na umu tu činjenicu.

Znanstvenici se nadaju da će buduća istraživanja dodatno rasvjetliti odnos između alkohola i dušičnog oksida u dišnim putevima.

Pod pretjeranim konzumiranjem alkohola smatralo se konzumiranje više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene te više od dva alkoholna pića za muškarce.

Izvor:
Chest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.