Primjena imunoterapeutika povezana sa srčanim rizicima


Primjena imunoterapeutika povezana sa srčanim rizicima

U rijetkim slučajevima, imunoterapeutici, lijekovi koji se koriste u borbi protiv raka, mogu u nekih pacijenata uzrokovati srčane probleme, upozoravaju stručnjaci. Naime, dva pacijenata koja su imala uznapredovali melanom, umrla su od srčanih komplikacija, dva tjedna nakon što su primili prve doze nivolumaba i ipilimumaba.

Prvi pacijent, 65-godišnja žena, umrla je nakon pojave ubrzanog rada srca i zatajenja organa, dok je drugi pacijent, 63-godišnji muškarac, preminuo od iznenadnog srčanog zastoja.

Stručnjaci upozoravaju da bi dva slična lijeka na tržištu, atezolizumab, koji se koristi za liječenje raka mokraćnog mjehura, te pembrolizumab, koji se koristi za liječenje melanoma koji se proširio na mozak, mogla predstavljati sličnu opasnost.

Trenutačno je učestalost nuspojava povezanih sa srcem kod primjene ovih lijekova manja od 1 posto, a izgleda da je rizik najviši u slučajevima kada se oba lijeka uzimaju istovremeno. 

Smatra se da spomenute komplikacije ne bi trebale spriječiti primjenu navedenih lijekova obzirom da oni spašavaju živote.

Pacijente koji uzimaju ove lijekove treba pomno nadzirati, i u slučaju pojave komplikacija brzo liječiti lijekovima koji prigušuju imunološki odgovor.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.