Probiotici mogu smanjiti broj neželjenih nuspojava antibiotika


Probiotici mogu smanjiti broj neželjenih nuspojava antibiotika

Analiza 23 studije u koje je bilo uključeno 4.213 bolesnika koji su uzimali antibiotike iz različitih razloga, pokazala je da primjena probiotika tijekom antibiotske terapije može smanjiti učestalost neželjenih nuspojava antibiotika kao što su proljev, grčevi u trbuhu, mučnina i poremećaj okusa.

Poznato je da primjena antibiotika može narušiti normalnu crijevnu mikrofloru. Crijevna mikroflora važna je za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaganje u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Dok probiotici mogu pomoći u održavanju normalne ravnoteže crijevne mikroflore. Inače, probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji se mogu naći u hrani poput jogurta, za koje se vjeruje da imaju povoljne učinke po zdravlje. 

Tako se pokazalo da je 2 posto bolesnika koji su dobivali probiotike tijekom antibiotske terapije dobilo proljev uzrokovan infekcijom bakterijom Clostridium difficile naspram 6 posto bolesnika koji nisu uzimali probiotike.

Stručnjaci smatraju da primjena antibiotika može biti posebno korisna kod izbijanja infekcije Clostridium difficile. Naime, odabir odgovarajuće doze i soja probiotika tijekom hospitalizacije, može smanjiti bolničke troškove i poboljšati kvalitetu života bolesnika.

Naravno, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo koji probiotici najviše pomažu.

Iako probiotici mogu spriječiti proljev povezan s Clostridium difficile, oni ne mogu spriječiti infekciju navedenom bakterijom.

Izvor:
The Cochrane Collaboration

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.