Projekt unapređenja kliničke prehrane djece bilježi prve uspjehe


Projekt unapređenja kliničke prehrane djece bilježi prve uspjehe

Klinika za dječje bolesti Zagreb predstavila je jučer prve rezultate projekta pod nazivom "Unapređenje kliničke prehrane". Rezultati daju razloge za zadovoljstvo – u samo godinu dana projekt je ostvario veći dio ciljeva. Najveći uspjeh postignut je uključivanjem nutricionistice/dijetetičarke u već postojeći tim za pružanje nutritivne potpore pedijatrijskim bolesnicima.

U razvijenim zemljama svijeta uključivanje nutricionista u skrb oko pedijatrijskih bolesnika uobičajena je praksa, ali u Hrvatskoj ovo je prvi takav tim. Pred stručnom ali i širom javnošću tako je ponovno istaknuta važnost kvalitetne prehrane i dobrog stanja uhranjenosti na ishod liječenja pacijenata.

Bolesnici s poremećajima prehrane često se suočavaju s poteškoćama kao što su postoperativne komplikacije, usporeni oporavak od bolesti i opća slabost imuniteta. Ovo se posebice odnosi na djecu, koja dugoročno snose i najteže posljedice loše i nedostatne prehrane. No, iako je nutritivna potpora nužna u liječenju bolesnika, u Hrvatskoj je njena važnost dugo vremena bila neprepoznata. Tako nutricionisti, kao nemedicinski djelatnici, u sustavu nisu tretirani kao zanimanje koje je nužno u zdravstvu niti im je omogućen neposredan rad s pacijentima.

Zapošljavanjem nutricionistice/dijetetičarke u svoj multidisciplinarni tim za pružanje nutritivne potpore Klinika za dječje bolesti Zagreb osigurala je još kvalitetniju zdravstvenu njegu svojim pacijentima. Valja spomenuti kako je ovo ujedno i prvi ovakav tim u Hrvatskoj osnovan prema preporukama Vijeća Europe, čije standarde slijedi većina europskih zemalja. Pokretanje ovog projekta osiguralo je Klinici za dječje bolesti Zagreb još jedno priznanje – uvrštena je u multicentrični projekt ESPEN-a (European Society for cClinical Nutrition and Metabolism) pod nazivom "Pothranjenost - učestalost i učinci kod hospitalizirane djece u Europi". Ovo je prva Europska studija velikih razmjera o učestalosti i učincima pothranjenosti u koju je uključeno 13 pedijatrijskih centara te 2.700 djece.

"Ponosni smo što smo, nakon gotovo 20 godina nastojanja, uspjeli u rad tima za nutritivnu potporu po prvi put uključiti i nutricionisticu. Njeno znanje i iskustvo dosad su se pokazali izuzetno vrijednima u radu s našim malim pacijentima, kojima kvalitetnom njegom nastojimo boravak u bolnici učiniti što bezbolnijim. Uključenje Klinike za dječje bolesti Zagreb u ESPEN-ovu studiju smatramo velikim priznanjem struke i dokazom da smo na pravom putu." izjavila je prof. dr. sc. Sanja Kolaček, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Pokretanje projekta "Unapređenje kliničke prehrane" ne bi bila moguće bez financijske podrške pet velikih kompanija (abecednim redom): Abbott Laboratories, Dukat mliječna industrija, Nestlé Adriatic, Podravka te SHS/Danone. Kao sponzori projekta, tvrtke su se ugovorno obvezale na financijsko podupiranje unapređenja kliničke prehrane u Klinici za dječje bolesti Zagreb na vremenski period od tri godine.

Nutritivna potpora, iako nužna u liječenju bolesnika, dugo je vremena bila zanemarivana od struke diljem svijeta. Pokretanjem projekta unaprjeđenja kliničke prehrane, Klinika za dječje bolesti Zagreb demonstrirala je novi pristup u liječenju bolesnika kao i modernizirane smjernice za cjelokupnu hrvatsku medicinsku javnost.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.