Proljeće je, a vi imate probleme sa žgaravicom?


Proljeće je, a vi imate probleme sa žgaravicom?

Promjena godišnjeg doba, odnosno dolazak proljeća može potaknuti određene hormonalne aktivnosti i aktivnosti živčanih putova koje ubrzavaju lučenje kiseline u želucu, a ona je glavni problem upravo gastritisa i gastroezofagealnog refluksa (GERB)

Simptom žgaravice potječe iz želuca, ima tendenciju žarenja prema prsnoj kosti, a katkad osjećaj peckanja i žarenja seže do grla. Tada je često riječ o gastroezofagealnom refluksu pri kojem se uz navedene simptome mogu javiti netipični simptomi poput kašlja, kroničnog laringitisa, promuklosti, globus sindroma ("knedla" u grlu), erozije zubi, pojačanog lučenja sline ili štucanja.

Što je žgaravica, a što GERB?

Žgaravica je uzrokovana nesposobnošću želuca da pravilno obavlja svoje funkcije i održava ravnotežu između agresivnih i zaštitnih čimbenika. Agresivni čimbenici, poput želučane kiseline, važni su za proces probave, no oni također nagrizaju želučanu stijenku, koja se zapravo mora braniti barijerom koju stvaraju sluz i bikarbonati. Kada kiseline prevladaju nad zaštitnim čimbenicima, pokreće se progresivna lezija slojeva želučane stijenke. Zbog toga je hiperacidnost jedan od glavnih pokretača žgaravice. Uz probavne poteškoće, hijatalnu kilu, peptički ulkus, žgaravica je često povezana sa želučanim refluksom. Gastroezofagealna refluksna bolest stanje je  pri kojem se kiseli želučani sadržaj vraća u jednjak i usta, a nerijetko i u gornje dišne putove. Najčešći uzrok je oštećenje ili slabljenje funkcije donjega jednjačkog mišića (sfinktera).

Koji su uzroci?

Uzroci se razlikuju ovisno o osobi, ali veća je vjerojatnost da ćete razviti simptome poput žgaravice ako: 

  • pretjerujete s hranom; 
  • jedete mnogo začinjene, masne, pržene ili kisele hrane; 
  • legnete odmah nakon jela; 
  • doživljavate dugotrajna razdoblja stresa; 
  • pušite ili zloupotrebljavate alkohol i droge;
  • dugo primjenjujete lijekove koji štete želučanoj sluznici.

Žgaravica i GERB uglavnom pogađaju odrasle i starije osobe, ali su i tipična bolest trudnica, osobito u trećemu tromjesečju. Mogu se pojaviti i u djece.

Što učiniti u borbi protiv žgaravice?

Pravilan način života i prehrana dio su plana zdrave prevencije. Ako imate problema sa žgaravicom ili GERB-om, birajte zasitne i probavljive namirnice kao što su bijelo meso, nemasna riba, krumpir, mrkva, banane, jabuke, zob i cjelovite žitarice. Trebali biste izbjegavati kiselu, začinjenu, prženu hranu, koja može pogoršati iritaciju želučane sluznice. Ne zaboravite polagano žvakati kako biste pomogli probavi koja počinje odmah u ustima i izbjegavajte preobilne obroke, bolje ih podijelite u više manjih obroka raspoređenih tijekom dana. Uz to, izbjegavajte jesti najmanje tri sata nakon obroka i spavajte s uzdignutim uzglavljem.

Svakako vam može pomoći i djelovanje antacida, odnosno spojeva koji djeluju tako što neutraliziraju želučanu kiselinu, poput karbonata i bikarbonata te upotreba preparata koji štite sluznicu želuca i jednjaka te sprječavaju povratak sadržaja iz želuca u jednjak, poput alginata i ekstrakta sjemenki tamarinda.

Alginati su tvari prirodnog podrijetla, polimeri prirodnih polisaharida izdvojenih iz smeđih algi koje žive isključivo u sjevernim morima. Alginati djeluju tako što stvaraju fizičku barijeru na kiselinskom sloju koji nastaje na želučanom sadržaju nakon obroka. Alginati u kontaktu s bilo kojom kiselinom, uključujući želučanu, prelaze u strukturu viskoznoga gela. Struktura se promijeni vrlo brzo. Gel pluta na želučanom sadržaju i stvara čep, tj. fizičku barijeru koja sprječava povrat želučanog sadržaja u jednjak.

Ekstrakt tamarinda je sušeni ekstrakt sjemenki biljke tamarinda (Tamarindus indica). To je vazdazelena biljka iz obitelji Leguminosae, koja može dosegnuti visinu od 30 metara, a plodovi su mahune u kojima je od 4 do 12 sjemenki. Svojstva tamarinda dijelom su posljedica prehrambenih polisaharida, hemiceluloze kao što je ksiloglukan, pektina i sluzi, koji odmah pri prvom prolazu štite površinu nadražene sluznice. 

Salvit AcidoRelief

Salvit AcidoRelief, jedinstvene tablete za žvakanje, za prevenciju i liječenje pojačane želučane kiseline, gastroezofagealnog i laringofaringealnog refluksa te za zaštitu sluznice.

Ono što Salvit AcidoRelief čini jedinstvenim jest snažan trojni učinak koji ima mogućnost brzog i dugotrajnog djelovanja*!

AcidoRelief namijenjen je:

  • neutralizaciji želučane kiseline;
  • zaštiti želučane sluznice;
  • prevenciji i liječenju refluksa.

Svoje snažno, trojno i trenutačno djelovanje Salvit AcidoRelief duguje tima aktivnim sastojcima:

  • ekstraktu sjemenki tamarinda koji djeluje blagotvorno na zaštitu želuca;
  • natrijevu alginatu koji djeluje antirefluksno i zaštitno;
  • kalcijevu karbonatu i kalijevu bikarbonatu koji imaju antacidno djelovanje.

Salvit AcidoRelief tablete za žvakanje, okusa mente, pružaju najbolju kombinaciju sastojaka za ublažavanje želučanih tegoba. 

*Alginat (više informacija u uputi o proizvodu)

 

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.