Protein povezan s povećanim rizikom od zatajivanja srca i smrti


Protein povezan s povećanim rizikom od zatajivanja srca i smrti

Rezultati istraživanja provedenog u SAD-u na 3.353 ispitanika prosječne životne dobi od 59 godina, ukazuju da bi se pomoću proteina galektin-3 moglo otkriti koje su osobe izložene većem riziku od zatajivanja srca.

Zatajivanje srca (zatajenje srca, srčana dekompenzacija) karakterizira skup simptoma i znakova, koji upućuju na nemogućnost srca da ispuni svoju osnovnu zadaću, a to je opskrba organizma krvlju. Naime radi se o zatajivanju crpne (istisne) funkcije srca.

Inače, protein galektin-3 nedavno je povezan sa srčanom fibrozom, stanjem kod kojeg ožiljkasto tkivo zamjenjuje srčani mišić. Treba istaknuti da srčana fibroza ima važnu ulogu u razvoju zatajivanja srca.

Obzirom da zatajivanje srca nosi ogroman rizik od smrti ili doživotnog invaliditeta, mjerenjem razine proteina galektina-3 u krvi, moglo bi se otkriti koje su osobe izložene većem riziku od zatajivanja srca te njihovim ranijim liječenjem spriječiti zatajivanje srca i smrt.

Naime protein galektin-3 omogućava otkrivanje osoba sklonih zatajivanju srca puno prije nego što se bolest razvila.

Buduća istraživanja trebala bi utvrditi mogu li se pomoću spironolaktona i drugih srodnih lijekova, za koje se zna da mogu pomoći u sprječavanju srčane fibroze i zatajivanja srca, liječiti zdrave osobe s povišenim razinama proteina galektina-3.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.