Proteini koji se nalaze u mokraći mogu pomoći u dijagnosticiranju Kawasakijeve bolesti


Proteini koji se nalaze u mokraći mogu pomoći u dijagnosticiranju Kawasakijeve bolesti

Američki stručnjaci iz Boston Children's Hospital otkrili su da bi proteini koji se mogu naći u mokraći, mogli biti prvi biomarkeri za Kawasakijevu bolest. Kawasakijeva bolest je vaskulitis, koji ponekad zahvaća koronarne arterije, a pogađa dojenčad i djecu u dobi od 1 do 8 godina.

Kawasakijeva bolest se očituje dugotrajnom vrućicom, osipom, konjunktivitisom, upalom sluznica i limfadenopatijom (povećanjem limfnih čvorova). Jednako tako, mogu se razviti aneurizme koronarnih arterija koje mogu puknuti i izazvati srčani udar.

Dok se u SAD-u Kawasakijeva bolest javlja u 2 od 10.000 djece, ona se u Japanu javlja kod svakog stotog djeteta mlađeg od pet godina. Učestalost Kawasakijeve bolesti je u porastu u cijelom svijetu. Bolest se javlja dvostruko češće u dječaka nego u djevojčica. Uzrok bolesti je još uvijek nepoznat.

Oko 80 posto djece se u potpunosti oporavlja nakon primjene terapije.

No glavni izazov za liječnike predstavlja postavljanje dijagnoze. Naime, ukoliko se Kawasakijeva bolest ne otkrije u početnoj fazi, ona može imati ozbiljne posljedice. U oko 25 posto neliječene djece razvija se aneurizma koronarnih arterija.

Stručnjaci iz Boston Children's Hospital identificirali su 190 proteina koje se mogu naći u mokraći djece s Kawasakijevom bolesti. No prisutnost dva proteina u mokraći, filamina C i meprina A, koji su povezani s ozljedama krvnih žila i srčanog mišića, u 98 posto slučajeva je potvrdila Kawasakijevu bolest.

Ostali markeri koji su bili povezani s Kawasakijevom bolesti bili su proteini uključeni u aktivaciju i regulaciju imunosnog odgovora, te prepoznavanje patogena.

Izvor:
EMBO Molecular Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.