Prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini


Prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je druga konferencija "Hrvatski dan debljine" u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade "Hrvatska kuća srca". Time je po prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini koji je Hrvatski sabor donio prošle godine na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine

Sonja Njunjić, predsjednica Udruge, istaknula je važnost postojanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i konferencije: "Konferencijom smo po drugi put okupili brojne stručnjake koji su govorili o važnosti uočavanja uzroka i posljedica debljine, ali i o važnosti psihološke pomoći u rješavanju problema debljine i motiviranja na stvaranje zdravih navika. Zadovoljni smo što možemo po prvi put obilježiti ovaj dan i želim ovim povodom poručiti svim sugrađanima kako je prevencija iznimno važna, a svi ju možemo jednostavno prakticirati usvajanjem odgovarajućih prehrambenih navika i tjelovježbom.“

Potaknuta podatcima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih debljinom, Zaklada "Hrvatska kuća srca" premijerno je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na mrežnoj stranici www.cuvarisrca.hr.

Kalkulator je predstavila dr. Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca" i zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

"Kako je debljina, nažalost, jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti, odlučili smo napraviti kalkulator koji otkriva kardiovaskularni rizik, a svi ga građani mogu koristiti besplatno. Osim izračuna rizika, kalkulator ima i edukativni karakter jer već pri samom ispunjavanju građanima sugerira promjenu loših navika ili ih educira o zanimljivim činjenicama vezanim uz kardiovaskularni sustav."

Kalkulator se sastoji od triju dijelova: uvodnih pitanja, rizičnih čimbenika (pušenja, tjelesnog indeksa mase, prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, razine kolesterola i glukoze u krvi, krvnog tlaka itd.) te izračuna rizika. Kako bi građani otkrili što precizniji kardiovaskularni rizik preko kalkulatora, najbolje je da se prethodno savjetuju s obiteljskim liječnikom i članovima obitelji u vezi s nasljednim bolestima.

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.