Pušači s upalom pluća izloženi većem riziku od raka pluća


Pušači s upalom pluća izloženi većem riziku od raka pluća

Pušači kojima je dijagnosticirana upala pluća (pneumonija) izloženi su većem riziku od razvoja raka pluća, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 381 teški pušač koji je zaprimljen u bolnicu zbog upale pluće.

Naime, pokazalo se da se u devet posto pušača koji su hospitalizirani zbog upale pluća rak pluća razvije u roku od godinu dana od hospitalizacije. Stoga liječnici preporučaju rani probir za rak pluća za teške pušače koji su liječeni od upale pluća.

Također, treba spomenuti da je učestalost raka pluća bila značajno veća u pacijenata kod kojih je upala pluća zahvatila gornji režanj pluća. Jednako tako, treba istaknuti da se rak pluća obično javio u režnju pluća koji je bio zahvaćen pneumonijom, i to čak u 76 posto slučajeva.

Obzirom da je rak pluća vrlo agresivna bolest, izuzetno je bitno da se otkrije prije pojave prvih simptoma, kako bi rezultati liječenja bili dobri. Inače, rak pluća je vodeći uzrok smrti od karcinoma u SAD-u. Petogodišnja stopa preživljavanja nažalost iznosi samo 17 posto.

Izvor:
American Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.