Pušenje, dijabetes, povišeni krvni tlak i kolesterol čimbenici rizika za slabiju cirkulaciju u nogama


Pušenje, dijabetes, povišeni krvni tlak i kolesterol čimbenici rizika za slabiju cirkulaciju u nogama

Nova studija provedena u SAD-u na gotovo 45.000 muškaraca, potvrdila je da pušenje, dijabetes, povišeni krvni tlak i kolesterol, mogu kod muškaraca povećati rizik od slabe cirkulacije u nogama, inače znane kao periferna bolest arterija.

Kod periferne bolesti arterija dolazi do suženja perifernih arterija, najčešće u nogama ili zdjelici. Osobe s perifernom bolesti arterija izložene su većem riziku od srčanog udara i moždanog udara.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 96 posto muškaraca, u kojih se razvila periferna bolest arterija, u trenutku postavljanja dijagnoze, imalo barem jedan od četiri navedena čimbenika rizika.

Također, pokazalo se da su muškarci, koji nisu imali niti jedan od navedenih čimbenika rizika, bili izloženi 77 posto manjem riziku od razvoja periferne bolesti arterija.

Kako je netko od ispitanika imao duže vrijeme dijabetes tipa 2 i povišenu razinu kolesterola, tako je i rizik od periferne bolesti arterija bivao veći.

Čimbenici rizika koji su povezani s nastankom periferne bolesti arterija, obično su povezani i sa srčanom bolesti, no izgleda da je njihova povezanost s perifernom bolesti arterija jača, što se posebice odnosi na pušenje.

Izvor:
Journal of the American Medical Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.