Pušenje ima štetan učinak na ljudsku DNK


Pušenje ima štetan učinak na ljudsku DNK

Pušenje cigareta može promjeniti gene i ima dugotrajan utjecaj na ljudsku DNK, ukazuje nova američka studija. Naime, pokazalo se da pušenje cigareta može izazvati metilaciju DNK proces koji se već ranije povezivao s razvojem koronarne bolesti srca. Inače, metilacija je jedan od mehanizama regulacije ekspresije gena.

Pokazalo se da metilacija DNK koja je povezana s pušenjem utječe na više od 7.000 gena, što predstavlja jednu trećinu poznatih ljudskih gena. Zanimljivo je da su znakovi metilacije DNK bili vidljivi i 30 godina nakon prekida pušenja.

Također, pokazalo se da je većina statistički značajnih mjesta metilacije bila povezana s genima koji su u vezi s bolestima koje se povezuju s pušenjem kao što su srčana bolest i neki karcinomi.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja pružaju uvjerljive dokaze da pušenje ima dugotrajan učinak na naše molekularne procese koji može trajati više od 30 godina.

Ohrabrujuća vijesti je da se nakon što prestanete pušiti, većina signala za metilaciju DNK vraća na početnu razinu nakon 5 godina, što znači da se vaše tijelo pokušava izliječiti od štetnih posljedica pušenja.

Izvor:
American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.