Pušenje može umanjiti učinkovitost terapije za rak dojke


Pušenje može umanjiti učinkovitost terapije za rak dojke

Pušenje može oboljelima od raka dojke umanjiti učinkovitost terapije za liječenje raka dojke, ukazuju rezultati nove studije. Naime, pokazalo se da pacijentice koje uzimaju lijekove znane kao inhibitori aromataze, a pritom i puše, imaju tri puta veći rizik od ponovne pojave karcinoma nego pacijentice koje uzimaju iste lijekove, ali ne puše.

Također, treba spomenuti da je pušenje imalo mali ili nikakav utjecaj na učinkovitost drugih lijekova za liječenje raka dojke te radioterapije.

Najčešće primjenjivani inhibitori aromataze su anastrozol, eksemestan i letrozol. Inače, inhibitori aromataze zaustavljaju proizvodnju hormona estrogena u žena u postmenopauzi, što smanjuje razinu dostupnog estrogena, koji može stimulirati rast stanica raka koje su pozitivne na estrogenski receptor (ER+).

Znanstvenicima još nije jasno na koji način pušenje smanjuje učinkovitost inhibitora aromataze.

Smatra se da je oboljelima od raka dojke koji puše bolje da prekinu s pušenjem, nego da započnu s uzimanjem alternativne terapije.

Jednako tako, treba spomenuti da su žene s rakom dojke koje puše imale veću vjerojatnost da će umrijeti od karcinoma ili neke druge bolesti tijekom perioda od pet godina nakon dijagnoze.

Izvor:
British Journal of Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.