Rad u noćnoj smjeni ipak ne povećava rizik od raka dojke


Rad u noćnoj smjeni ipak ne povećava rizik od raka dojke

Izgleda da rad u noćnoj smjeni ima mali ili nikakav učinak na rizik od raka dojke kod žena, ukazuje britansko istraživanje koje je analiziralo podatke od 1,4 milijuna žena iz deset različitih studija. Inače, 2007. godine je Odbor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izdao upozorenje na temelju istraživanja na životinjama i ljudima da je rad u noćnoj smjeni vjerojatno povezan s rakom dojke.

Ovo istraživanje je pokazalo da u usporedbi s ženama koje nisu nikada radile u noćnoj smjeni, žene koje su radile u noćnoj smjeni 20 do 30 godina nemaju povećani rizik od raka dojke.

Inače, oko 14 posto žena u Velikoj Britaniji je nekad radilo tijekom noći, a njih 2 posto je radilo u noćnoj smjeni 20 ili više godina.

U Velikoj Britaniji se svake godine rak dojke dijagnosticira u oko 53.000 žena, a oko 11.500 žena umire od raka dojke. Također, treba spomenuti da je rak dojke najčešći rak u Velikoj Britaniji.

Rizik od razvoja raka dojke može se smanjiti održavanjem zdrave tjelesne težine, izbjegavanjem konzumiranja alkohola i tjelovježbom.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.