Rak debelog crijeva sve učestaliji u mlađih od 50 godina


Rak debelog crijeva sve učestaliji u mlađih od 50 godina

Još jedno istraživanje pokazalo je da je učestalost raka debelog crijeva u mlađih od 50 godina u porastu. Naime, istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je usprkos padu sveukupne učestalosti raka debelog crijeva, njegova učestalost u mlađih od 50 godina u posljednjih desetak godina porasla za više od 11 posto. Dok se u isto vrijeme broj oboljelih od raka debelog crijeva koji su stariji od 50 godina smanjio za 3 posto.

Smatra se da bi liječnici trebali pomnije obrađivati svoje mlađe pacijente kako bi bili uspješniji u otkrivanju simptoma i znakova raka debelog crijeva.

Zašto je došlo do porasta raka debelog crijeva u mlađih osoba nije jasno, no sumnja se da su za njegov porast odgovorne promjene u prehrani te povećana učestalost upalne bolesti crijeva.

Jednako tako, pokazalo se da se rak debelog crijeva u osoba mlađih od 50 godina dijagnosticira tek kada je karcinom u uznapredovaloj fazi bolesti.

Inače, u SAD-u je rak debelog crijeva po učestalosti treći karcinom. Također, treba spomenuti da je on drugi vodeći uzrok smrti od raka, odmah iza raka pluća.

Izvor:
Digestive Disease Week

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.