Razvijen krvni test za otkrivanje raka debelog crijeva


Razvijen krvni test za otkrivanje raka debelog crijeva

Znanstvenici iz Južne Koreje razvili su krvni test koji otkriva genetske promjene koje ukazuju na prisutnost raka debelog crijeva.

Test sa točnošću od 87 posto uočava rak debelog crijeva u svim stadijima bolesti. Jednako tako, test s točnošću od 95 posto identificira osobe koje nemaju rak debelog crijeva.

Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Naime, 40 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva, umire od njega.

Trenutno, invazivna kolonoskopija predstavlja zlatni standard za otkrivanje raka debelog crijeva, iako se i pregled stolice na okultno krvarenje često koristi.

Novi test otkriva biokemijski proces znan kao "metilacija" gena, a promjene u genu SDC2 posebno su povezane s rastom i širenjem raka debelog crijeva.

Buduće studije s većim brojem ispitanika trebale bi potvrditi učinkovitost novog testa ne samo u otkrivanju raka debelog crijeva, nego i u otkrivanju prekanceroznih polipa.

Obzirom da je metilacija gena SDC2 često prisutna u svim stadijima raka debelog crijeva, navedeni test bi se također mogao koristiti za praćenje recidiva raka debelog crijeva.

Izvor:
Journal of Molecular Diagnostics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.