Rizik od zaraze Ebola virusom u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak


Rizik od zaraze Ebola virusom u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak

U Hrvatskoj je osamnaest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana jer su se u Hrvatsku vratile iz zemalja ugroženih Ebola virusnom bolesti. Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze Ebola virusnom bolesti, niti se to očekuje.

Rizik od zaraze Ebola virusom u Republici Hrvatskoj je i dalje iznimno nizak, a dosada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze Ebola virusnom bolesti.

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije SZO) i Europske komisije (EK), još od druge polovice travnja ove godine.

Mjere nadzora se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana.

Podsjećamo, mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta. Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost.

Ebola virus ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka.

Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se Ebola virus.

Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Ebola virusom ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Ebola virus jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

Izvor:
MIZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.