Rodilište KB Merkur postalo "Rodilište - prijatelj djece"


Rodilište KB Merkur postalo "Rodilište - prijatelj djece"

Rodilište Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur dobilo je status “Rodilišta – prijatelja djece”. Time je postalo 24. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj koja su zaslužila taj naslov. Da bi steklo status prijatelja djece, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KB Merkur je među većim hrvatskim rodilištima prema broju poroda kojih je u 2011. godini bilo više od 1.770. Rodilište je ispunilo sve potrebne preduvjete, koji uključuju edukaciju osoblja i trudnica o dojenju, poticanje podoja unutar pola sata od poroda, zajednički boravak majki i novorođenčadi 24 sata te poticanje isključivog dojenja. Rodilište se posebno istaknulo u angažmanu medicinskih sestara koje spremno pomažu majkama u uspostavi dojenja i u njezi djeteta.

Prestižno priznanje na prigodnoj svečanosti ravnatelju KB Merkur, prim. dr. sc.Dinku Škegri su danas uručili zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović te koordinator programa “Rodilište – prijatelj djece” prof. dr. sc. Josip Grgurić.

"Drago mi je što je Hrvatska, s više od dvije trećine ukupno certificiranih rodilišta među vodećim rodilištima u regiji te što je dobila međunarodno priznanje za uključivanje šire zajednice u promicanju dojenja”. izjavila je Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih Država.

“Čestitam osoblju bolnice, osobito Klinike za ženske bolesti i porode, na uspješnoj provedbi svih deset koraka za uspješno dojenje, zbog čega će i djeca rođena u KB Merkur dobiti najbolju moguću skrb koju im rodilište može ponuditi. Vjerujem da će još ove godine titulu Rodilišta – prijatelja djece ponijeti i preostalih sedam rodilišta u Hrvatskoj i tek onda ćemo moći biti doista ponosni”, rekao je zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik.

Status “Rodilište – prijatelj djece” nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je ukupno 5 rodilišta obnovilo taj status (Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica). Uspješnost provedbe tog programa u Hrvatskoj, nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje "Journal of Human Lactaction" koji je u zadnjem broju uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.