SAD: Djeca ne piju dovoljne količine vode


SAD: Djeca ne piju dovoljne količine vode

Rezultati istraživanja provedenog u SAD-u od 2005. do 2006. godine na 3.978 djece u dobi od 2 do 19 godina pokazali su da djeca ne piju dovoljne količine vode, što može imati dalekosežne posljedice po njihovo zdravlje.

Naime, čak i blaga dehidracija može utjecati na fiziološke funkcije djeteta, te uzrokovati umor, slabost mišića, glavobolju i suha usta. Slabljenje kognitivnih i psihičkih funkcija također je povezano s neodgovarajućom hidratacijom.
Istraživanje je pokazalo da samo 15 do 60 posto dječaka i 10 do 54 posto djevojčica, ovisno o dobi, pije minimalne količine vode preporučene od strane Američkog instituta za medicinu.

Isto tako djeca dobivaju više vode pijući zaslađene napitake nego pijući običnu vodu, a djeca koja su više pila običnu vodu konzumiraju manje zaslađenih napitaka te jedu manje količine visoko-kalorične hrane.

Kako djeca postaju starija, konzumiranje obične vode se povećava, a smanjuje se unos hranjivih pića, poput mlijeka.

Znanstvenici su naglasili da voda čini 55 do 75 posto naše ukupne tjelesne težine te da ne možemo živjeti bez vode više od nekoliko dana. Stoga je izuzetno važno da nadomjestimo količinu vode koju naše tijelo gubi svaki dan.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.