Seksualni problemi česti kod žena s rakom dojke


Seksualni problemi česti kod žena s rakom dojke

U istraživanju provedenom na oko 1.000 žena koje su liječene zbog raka dojke pokazalo se da je tri četvrtine žena mlađih od 70 godina koje su imale partnere, dvije godine nakon dijagnoze, imalo određene seksualne probleme kao što su smanjena želja za seksom i smanjena seksualna aktivnost. 

Više od 80 posto žena koje su sudjelovale u istraživanju navelo je da je njihov seksualni život prije dijagnosticiranja raka dojke bio zadovoljavajuć.

Osamdeset posto žena sa seksualnim problemima nakon postavljanja dijagnoze također je imalo i simptome menopauze, kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, koji su u drugim istraživanjima povezani sa smanjenjem seksualne funkcije.

Isto tako pokazalo se da i lijekovi za rak dojke mogu pridonjeti seksualnoj inhibiciji. Naime žene koje su koristile inhibitore aromataze imale su 2,5 puta češće seksualne probleme, ukoliko su imale i iskrivljenu sliku o svojem tijelu. Inhibitori aromataze su povezani sa suhoćom rodnice (vagine).

Ožiljci od operacije dojke ili promjene na koži usljed terapije zračenjem također mogu podsjetiti žene na rak, a velik broj žena brine da će te promjene na njihovoj koži podsjetiti njihove partnere na njihovu bolest.

Za probleme s libidom i slikom o vlastitom tijelu trebalo bi uzeti u obzir psihološku terapiju. Prisustvo partnera na jednom susretu s liječnikom ili psihologom je dobrodošlo, jer se muškarci često boje da će povrijediti svoju partnericu, ako je seks bolan.

Izvor:
Journal of Sexual Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.