Selektivno uništenje tumora prostate učinkovito kao potpuno uklanjanje prostate


Selektivno uništenje tumora prostate učinkovito kao potpuno uklanjanje prostate

Rezultati nove studije pokazali su da je selektivno uništenje kanceroznog tkiva prostate fokalnom laserskom ablacijom (FLA), jednako učinkovito kao potpuno uklanjanje prostate (prostatektomija) ili radijacijska terapija, uz bolje očuvanje seksualne i urinarne funkcije od drugih tretmana.

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca. Zapravo, 1 od 9 muškaraca biti će dijagnosticiran rak prostate za života. 

Valja istaknuti da se s trenutnim tehnikama probira, rak prostate sada često otkriva dovoljno rano, tako da tijekom liječenja, stanice karcinoma ostaju unutar prostate i ne šire se niti uzrokuju štetu pacijentu. Međutim, agresivni tretmani poput uklanjanja prostate ili zračenja mogu dovesti do poteškoća s mokraćnim i seksualnim funkcijama. Dok je kod primjene fokalne laserske ablacije očuvana funkcija erekcije i mokrenja.

Inače, druge studije su pokazale da nakon potpunog uklanjanja prostate, 15 do 30 posto pacijenata ima recidiv raka u roku od 5 do 10 godina nakon operacije. Iako za fokalnu lasersku ablaciju još ne postoje takvi dugoročni podaci, smatra se da ova tehnika može u konačnici pružiti sličnu kontrolu raka, a da se bolje očuva kvaliteta života.

Izvor:
Journal of Vascular and Interventional Radiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.