Sindrom nemirnih nogu može potaknuti razvoj hipertenzije


Sindrom nemirnih nogu može potaknuti razvoj hipertenzije

Istraživanje provedeno na gotovo 98.000 žena prosječne dobi od 50 godina pokazalo je da su žene sa sindromom nemirnih nogu izložene većem riziku od razvoja hipertenzije.

Tako se pokazalo da što su ispitanice imale teži oblik sindroma nemirnih nogu to su imale viši krvni tlak. No rizik od hipertenzije može se znatno smanjiti promjenom životnih navika koja uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost te održavanje normalne tjelesne težine.

Sindrom nemirnih nogu (restless legs syndrome - RLS) čest je neurološki poremećaj kod kojeg se javljaju neugodne senzacije u nogama i potreba za pomicanjem nogu. Navedene senzacije različito se opisuju pa se često spominje mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.

U SAD-u se sindrom nemirnih nogu javlja u 5 do 15 posto odraslih osoba, a može poremetiti san i uzrokovati dnevnu pospanost.

Također treba istaknuti da su neka ranija istraživanja provedena na muškaracima ukazala na vezu između sindroma nemirnih nogu i hipertenzije

Izvor:
Hypertension

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.