Skidanje suvišnih kilograma može ublažiti simptome psorijaze


Skidanje suvišnih kilograma može ublažiti simptome psorijaze

Prema mišljenju američkih znanstvenika skidanje suvišnih kilograma moglo bi imati važnu ulogu u liječenju oboljelih od psorijaze nakon što je zapaženo dramatično poboljšanje stanja u dviju bolesnica kojima je učinjena želučana premosnica Roux-en Y.

Znanstvenici vjeruju da se veza između pretilosti i psorijaze može objasniti kroničnom upalom koja je prisutna u pretilih osoba i kod koje dolazi do povišenja TH-1 citokina, kao što je čimbenik nekroze tumora (TNF) alfa. Smanjivanjem upale dolazi do snižavanja razine TNF-alfa i leptina, što može povoljno utjecati na psorijatične lezije.

Spomenute bolesnice imale su najčešći oblik psorijaze, plak psorijazu, kod kojeg se javljaju suhe, uzdignute, crvene lezije (plak) prekrivene srebrnastim ljuskicama.

U prve bolesnice psorijatične lezije pokrivale su 75 posto njezinog tijela, dok je u druge bolesnice 50 posto tijela bilo pokriveno psorijatičnim lezijama.

Nakon učinjenog kirurškog zahvata, došlo je do poboljšanja stanja bolesnica te je u prve bolesnice bilo pokriveno psorijatičnim lezijama samo 5 posto tijela, a u druge 9 posto.

Na temelju ovih rezultata, znanstvenici vjeruju da će buduća istraživanja podržati skidanje suvišnih kilograma kao potencijalnu terapiju psorijaze.

Izvor:
Journal of the American Academy of Dermatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.