Smrtnost od bolesti jetre veća kod oboljelih od dijabetesa


Smrtnost od bolesti jetre veća kod oboljelih od dijabetesa

Nova studija provedena tijekom šest godina na 11.367 ispitanika u dobi od 35 do 84 godine pokazala je da su oboljeli od dijabetesa izloženi 70 posto većem riziku da će umrijeti zbog bolesti jetre nego osobe koje nemaju dijabetes

Inače od ranije je poznato da dijabetes može povećati rizik od nekih bolesti jetre te da se sa slabom kontrolom šećera u krvi povećava taj rizik pa oboljeli od dijabetesa mogu oboljeti od ciroze i raka jetre.

Rezultati su pokazali da je svaki četvrti ispitanik s dijabetesom umro od raka jetre, dok je učestalost smrtnih slučajeva od raka jetre u ispitanika koji nisu imali dijabetes bila 9 posto.

Što se tiče broja smrtnih slučajeva zbog alkoholne bolesti jetre, on je bio veći kod ispitanika koji nisu imali dijabetes, 63 prema 38 posto.

Liječnici ističu da oboljeli od dijabetesa ne bi smjeli piti veće količine alkohola zbog njegovog utjecaja na razinu šećera i rizik od debljanja.

Ciroza jetre je uznapredovala bolest jetre za koju je karakteristična opsežna fibroza koja narušava normalnu anatomsku građu jetre.

Hepatocelularni karcinom jetre obično se javlja u bolesnika s cirozom jetre, a čest je u područjima gdje je visoka incidencija hepatitisa B i C.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.