Sok od rajčice može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularne bolesti
![Sok od rajčice može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularne bolesti](/var/cybermed/storage/images/vijesti/sok_od_rajcice_moze_pomoci_u_smanjenju_rizika_od_kardiovaskularne_bolesti/8935766-1-cro-HR/sok_od_rajcice_moze_pomoci_u_smanjenju_rizika_od_kardiovaskularne_bolesti.jpg)
Izgleda da konzumiranje neslanog soka od rajčice može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka i LDL kolesterola, ukazuje nova studija. Sistolički krvni tlak smanjio se nakon konzumacije soka od rajčice sa prosječno 141,2 mm Hg na 137,0 mm Hg, a dijastolički krvni tlak sa prosječno 83,3 mm Hg na 80,9 mmHg. Razina LDL kolesterola smanjila se u prosjeku s 155,0 mg/dL na 149,9 mg/dL. Ovi blagotvorni učinci bili su slični kod muškaraca i žena te među različitim dobnim skupinama.
Inače, ovo je prva studija koja je istraživala učinke unosa proizvoda od rajčice ili rajčice na rizik od kardiovaskularne bolesti tijekom godine i tijekom širokog raspona godina.
Smatra se da neslani sok od rajčice poboljšava krvni tlak i serumsku razinu lipoproteina u osoba koje su izložene riziku od kardiovaskularne bolesti.
Izvor:
Food Science & Nutrition