Što znate o gripi i koliko je važan imunitet


Što znate o gripi i koliko je važan imunitet

Gripa je vjerojatno najpoznatija zarazna virusna bolest, pojavljuje se svake godine u zimskim mjesecima, no za razliku od prehlade, popraćena je puno težim simptomima kao što su vrućica, bolovi u mišićima, glavobolja te opća slabost organizma. Uzročnik gripe je virus influence od koje se razlikuju tipovi A, B i C među kojima A i B mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija kod kroničara, osoba slabijeg općeg stanja organizma i posebno male djece, ali ponekad i u prethodno potpuno zdravih ljudi. 

Nažalost, jednom preboljena gripa ne jamči imunitet za sljedeću godinu jer virus gripe vrlo brzo mutira te se upravo zbog toga i preporuča cijepljenje svake godine, posebno osjetljivim skupinama.

Kako se zaštititi?

Uz cijepljenje, prevencija je najbolji način kako se zaštititi u sezoni gripe. Često i temeljito pranje ruku, izbjegavanje prostora i okupljanja s velikim brojem ljudi te naravno izbjegavanje bolesnih ljudi. Kako bismo zaštitili naše zdravlje te osigurali neometano djelovanje imunološkog sustava - uz obavezno dovoljno sna, što češći boravak na zraku i suncu te redovitu fizičku aktivnost - od izrazito velike važnosti je bitno pravilno se hraniti, odnosno unositi dovoljno nutrijenata u organizam. 

U zimskoj sezoni prehrana je manje bogata voćem i povrćem, a time vitaminima i mineralima. Nedovoljan unos tih bitnih mikronutrijenata preporuča se nadoknaditi uzimanjem dodataka prehrani koji su smišljeni baš da bi organizmu, odnosno imunološkom sustavu, pomogli da se zaštiti. U dodacima prehrani za imunitet, osim vitamina i minerala, jedan od najpoznatijih sastojaka je svakako prirodni beta-glukan izoliran iz stanica kvasca. 

Esencijalni vitamini i minerali

Vitamini i minerali esencijalni za ljudski organizam sudjeluju u nizu biokemijskih reakcija, uključujući i imunološke koje osiguravaju njegovo normalno funkcioniranje. Deficit bilo kojeg od esencijalnih vitamina i minerala izaziva neravnotežu koja može rezultirati i slabijom obrambenom sposobnošću organizma. 

Vitamin C se ne sintetizira u organizmu te ga je vrlo važno unositi pravilnom prehranom ili putem dodataka prehrani. Vitamini B skupine se također trebaju unositi u organizam zbog toga što se u njemu ne sintetiziraju, a zajedno djeluju na imunološki sustav, metabolizam hranjivih tvari,  čuvaju kožu i mišiće i doprinose normalnom živčanom sustavu.

Važnost vitamina D 

Ne treba zaboraviti i vitamine topive u mastima, vitamine E i D koji pomažu regulaciji imunološkog sustava te imaju vrlo vrijedna antioksidativna svojstva. Posebno se naglašava dodatni unos vitamina D preko zime jer ga često zbog nedostatka sunčanog vremena ne možemo dovoljno sintetizirati. Vitamin D vrlo je važan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava i apsorpciju kalcija u organizam. 

Od minerala se posebno ističu cink, selen i željezo. Cink i selen doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava i nužni su za oporavak od bolesti. Željezo je neophodno jer ima važnu funkciju opskrbe stanica i tkiva kisikom, a nedovoljan unos željeza može rezultirati oslabljenim imunitetom odnosno čestim infekcijama.

Koenzim Q10

Uz esencijalne vitamine, našem organizmu koristan je unos i koenzima Q10-a. Koenzim Q10 nalazi se u stanicama i ima vrlo bitnu funkciju u respiratornom lancu koji je ključan za dobivanje stanične energije. Količina koenzima Q10 u našem organizmu već se u četrdesetim godinama smanjuje za 30% dok se u šezdesetim godinama ta brojka čak udvostručuje. 

Imunosal – prva linija obrane

Imunosal proizvodi za imunitet odlikuju se upravo svojim cjelovitim sastavom koji uz glavni sastojak beta-glukan sadrži zaokruženu formulaciju posebno odabranih vitamina i minerala te drugih mikronutrijenata koji doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, ali i smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom metabolizmu energije. 

U Imunosal proizvodima se od esencijalnih mikronutrijenata ističu vitamini C, E, vitamini B skupine, vitamin D3 (kolekalciferol) iz biljnog izvora te za imunološki sustav nezaobilazni cink i željezo. Dodatno, proizvodi za odrasle sadrže i selen kao i koenzim Q10. Imunosal je dio Pharmoval linije proizvoda koja je razvijena u Hrvatskoj i koja se ističe jer je jedna od rijetkih u ljekarnama koja ne sadrži sastojke životinjskog porijekla.

Više o Imunosal proizvodima pogledajte na službenim stranicama www.imunosal.hr.

 

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.